BIM

Dit recept is afkomstig van Gil Carandang en zijn methode van natuurlijk boeren, geïnspireerd door de dingen die hij heeft geleerd in de periode dat hij in Korea en Japan gewerkt heeft! Onder aan deze pagina kun je je ervaringen delen of vragen stellen.

Beneficial Indigenous Microorganisms (afgekort BIM of in het Nederlands vertaald: gunstige inheemse micro-organismen) is een gefermenteerde microbiële oplossing die voor diverse toepassingen gebruikt kan worden. Het barst van de microben en is daarmee een hoeksteen in Gil’s methode van natuurlijk boeren. Het is een bruikbaar recept met een groot aantal mogelijke toepassingen.

Hoe te maken:
Het idee is om microben (grote diversiteit aan bacteriën en schimmels) te verzamelen van gezonde natuurlijke ecosystemen. Verschillende gebieden hebben verschillende typen microben in de bodem – een oerbos heeft bijvoorbeeld microben die een grasland niet heeft en vice versa. Om de grootste diversiteit aan microben te krijgen, wil je de microben verzamelen van zoveel mogelijk verschillende ecosystemen. Als je net begint, haal je microben dan tenminste van een bos, een grasland, en het grensgebied tussen deze twee.


TIP: plant-specifieke microben! Als je groenten teelt, zoek plekken waar natuurlijk geteelde groentes goed gedijen. Voor de siertuin, zoek een plek waar sierplanten in het wild groeien. Zoek ook naar stikstof-fixerende planten, omdat hier stammen van stikstof-fixerende rhizobium bacteriën leven.


Hoe verzamel je de microben en maak je de BIM?

 1. Kook rijst, gerst, tarwe, haver (of een andere bron van koolhydraten); meestal wordt in Azië rijst gebruikt.
 2. Neem een houten doos of geperforeerde plastic doos en bedek de bodem met een laag rijst. De laag moet niet te dik zijn (ongeveer 2,5 cm.), anders duurt het te lang voordat de rijst geïnfecteerd raakt. Druk de rijst niet aan zodat het luchtig blijft. De bedoeling is om zoveel mogelijk ruimte te laten in de rijst zodat de microben zich goed aan het oppervlak van de rijstkorrels kunnen hechten.
 3. Markeer de zijkant van de doos met de datum en de voorgenomen plaatsingsplek.
 4. Bedek de doos met iets dat lucht door laat – span er een nylonsok overheen, een krant, of iets anders dat grotere beestjes weghoudt – en maak vast met een elastiek om de doos heen.
 5. Graaf een oppervlakkige inham op de gekozen plek, een plek waar de bodem ongestoord is en waar je een gezonde populatie aan microben kunt verwachten.

  TIP: zoek in het bos naar een plek bedekt met een dikke laag bladeren en goede oppervlaktecompostering (humusvorming). Zoek in een grasland naar plekken waar het gras weelderig groeit.


 6. Plaats de doos in de inham en bedek het losjes met het organische materiaal en de bladeren die er omheen liggen.
 7. Na 5-10 dagen (afhankelijk van de temperatuur) zul je merken dat de eerste kolonie van microben witte schimmels zijn. Daarna komen er andere kleuren, zoals geel, groen, zwart, etc. als je het langer laat staan. Over het algemeen oogsten we de rijst/microben in de fase van de witte schimmels. Gebruik de rijst niet als er zich zwarte schimmels hebben gevormd, dit zijn over het algemeen ongunstige microben. Als er voldoende voedsel is, zullen de gunstige microben in de natuur domineren. Als er minder voedsel is, zullen de opportunistische, niet-gunstige microben meestal domineren.
 8. Als het zover is, verwijder de doos van zijn plek en verplaats de inhoud naar een plastic bak en meng 1:1 met suiker of suiker melasse. Meng bijvoorbeeld 1kg gekookte rijst met 1kg suiker/melasse.
 9. Roer het mengsel goed maar voorzichtig door met je handen totdat het goed gemengd is, maar niet tot moes anders vernietig je de mycelia (de schimmeldraden of hyfen).
 10. Bedek met iets wat lucht doorlaat om ervoor te zorgen dat er geen dieren in komen – kaasdoek, nylon, krant, etc. Laat het 3-7 dagen staan.
 11. Als het behoorlijk vloeibaar is, voeg dan 3 delen water toe.

  TIP: 1kg=1liter, dus als je start met 1kg gekookte rijst, dan voeg je 1kg suiker toe en vervolgens 6 liter water.


 12. Laat dit verdunde mengsel staan gedurende 7 dagen. Bedek met iets wat lucht doorlaat om ervoor te zorgen dat er geen dieren in komen – kaasdoek, nylon, krant, etc.
 13. Er moet vervolgens een modder-achtige vloeistof overblijven. Giet dit door een zeef boven een glazen pot of fles, en laat deze onafgesloten ademen net zolang tot er zich geen bubbels meer vormen op de bodem van de pot (enkele dagen). Vervolgens kun je de pot of fles afsluiten.
 14. Je microbiële inoculant voor dit specifieke ecosysteem is nu klaar!
 15. Herhaal de bovenstaande stappen voor elke plek/ecosysteem waar je microben van wil verzamelen. Hoe meer plekken en hoe diverser, des te beter!

Om de definitieve BIM te maken, combineer al je de microbiële extracten van de verschillende ecosystemen. Om de werkzaamheid te vergroten, combineer je dit brouwsel 1:1 met het lactobacillen serum (het pure serum, dus onverdund). Lactobacteriën zijn de werkpaarden en het is goed om ze te combineren met andere microben. Nu heb je je definitieve BIM inoculant.

Hoe te gebruiken?
De BIM is een krachtige tool met een veelvoud aan toepassingsmogelijkheden. Het is een microbiële inoculator, dus het kan overal gebruikt worden waar je gezonde populaties aan microben wilt vergroten of vestigen – het meest basale niveau van een gezond ecosysteem!

Hieronder wordt alleen de toepassing voor planten en de bodem besproken, maar het kan ook gebruikt worden bij het houden van dieren, aquacultuur, etc.

Meng 1 eetlepel BIM per 2 liter water.

Bodem en Planten
Gebruik het om uit te gieten over de bodem of te vernevelen over de bladeren. Het verbetert de groei en gezondheid van planten door een gezonde populatie van microben te bewerkstelligen in de bodem of op het bladoppervlak. De voordelen op een rijtje:

 • voeding wordt vervoerd naar de wortels;
 • creëert een gezond ecosysteem letterlijk vanaf de bodem. Dit is van onschatbare waarde en het grootste voordeel van de BIM;
 • ondersteunt de weerstand tegen ziekte – bestrijdt pathogenen, bezet de ruimte waar anders schadelijke bacteriën of schimmels zich kunnen vestigen;
 • ondersteunt het composteringsproces en verbetert de kwaliteit van je compost;
 • ondersteunt organische meststoffen. Microben breken organische meststoffen af in plantbeschikbare vorm zodat planten het direct kunnen gebruiken.

Wat valt er verder nog over te zeggen?
Het proces verloopt zowel aeroob als anaeroob. De eerste fase is aeroob, als de schimmels en bacteriën aangetrokken worden tot de bron van voedsel. De tweede fase is anaeroob, waarbij suiker wordt toegevoegd om de bacteriën te stimuleren; facultatief anaerobe bacteriën op de bodem en aerobe bacteriën aan de oppervlakte. Tijdens deze bacteriële fase zullen de schimmels sporen vormen om te overleven. Uiteindelijk bewaar je het in een afgesloten fles, dus onder anaerobe omstandigheden. Net zoals de schimmels zullen de aerobe bacteriën uit de eerste fase overleven als zogenaamde endosporen.

De BIM zit dus vol met sporen van schimmels. Geen schimmeldraden, omdat deze afgebroken worden tijdens de bacteriële fase, maar slapende sporen die overleven en actief worden onder gunstige omstandigheden.

Er is een goede kans dat ook de mycorrhizale schimmels aangetrokken worden door de rijst, een rijke bron van koolhydraten.

De suiker die wordt toegevoegd houdt de omstandigheden goed voor de microben (het is een bron van voedsel). In een hoge concentratie werkt het vooral als een conserveermiddel door de werking van osmotische druk.

Als gevolg van de fermentatie kan de BIM licht naar wijn of azijn ruiken. Ook bubbels en schuimvorming horen bij het proces, afhankelijk van de omstandigheden.

Probeer als algemene richtlijn het gebruik van groene of zwarte schimmels te voorkomen omdat ze vaak ziekteverwekkend zijn. Normaal gesproken zal de rijst eerst geïnfecteerd raken met witte schimmels, mogelijk wat gele en groene maar vooral witte. Als je het vervolgens in de open lucht laat staan, zullen groene en zwarte schimmels de overhand krijgen. Probeer de microben te oogsten voordat dit gebeurt!

De snelheid waarmee de voedselbron geïnfecteerd raakt, hangt erg af van de temperatuur.

Het is het beste de BIM binnen een jaar te gebruiken na openen en na opening eventueel in de koelkast te bewaren. Dicht en ongebruikt blijft het veel langer houdbaar.

Houd je aan de dosering. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het overdoseren met microben de plantgroei kan vertragen (wel in extreme gevallen). Als je teveel geeft kan het ook de pH teveel naar beneden brengen. Maar bovenal is er geen enkele reden om meer te geven dan nodig. Met genoemde dosering verrijk je de omgeving al met biljoenen microben!

Bron: http://theunconventionalfarmer.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *