Lactobacillen Serum

Dit recept is afkomstig van Gil Carandang en zijn methode van natuurlijk boeren, geïnspireerd door de dingen die hij heeft geleerd in de periode dat hij in Korea en Japan gewerkt heeft! Onder aan deze pagina kun je je ervaringen delen of vragen stellen.

Lactobacillen (melkzuurbacteriën) zijn de werkpaarden onder de gunstige bacteriën, hele efficiënte verteerders. Het lactobacillen serum kan overal voor gebruikt worden! Nare geurtjes, verstopte afvoer, bij het houden van varkens/kippen, aquacultuur; de toepassingen zijn verrassend divers.

Hoe te maken?

 1. Roer wat rijst door warm/heet water en laat het even staan. Giet het water af in een pot. Het afgegoten water (rijstwater) heeft nu een melkachtige kleur en is een rijke bron van koolhydraten. Dit vocht zal microben aantrekken uit de lucht, onder hen ook de lactobacillen (melkzuurbacteriën).

  TIP: Voor deze stap kun je rijst ook vervangen door andere bronnen van koolhydraten, zolang het complexe koolhydraten zijn zoals tarwe, gerst, quinoa, etc. (dus geen simpele koolhydraten zoals suiker, honing, siroop, melasse, etc.).


 2. Bedek losjes (geen deksel vastdraaien) en laat het een paar dagen tot een week staan. Het is klaar als het drie lagen vormt en licht zuur ruikt. Dit wijst erop dat het rijstvocht is geïnfecteerd met verschillende microben. Het gaat sneller bij warme temperaturen omdat de microben dan actiever zijn.
 3. De laagjes hebben zich gevormd:
  • Bovenste laag: drijvende koolhydraten overgebleven van de fermentatie en mogelijke schimmels.
  • Middelste laag: lactobacillen (melkzuurbacteriën) en andere bacteriën. Deze laag gaan we gebruiken.
  • Onderste laag: zetmeel, een bij-product van de fermentatie.
 4. Extraheer de middelste laag door bijvoorbeeld een spuitje te gebruiken. Deze laag bevat de hoogste concentratie lactobacillen en de laagste concentratie van de overbodige bij-producten.
 5. Pak een nieuwe pot, groter dan de eerste. Vul deze met het geëxtraheerde serum uit de vorige stap en meng het met 10 delen melk. Door te satureren met melk (lactose) ontmoedigen we de andere microben, waardoor de lactobacillen overblijven. Als je bijvoorbeeld 1 cup serum hebt, meng je dit met 10 cups melk.

  TIP: de beste melk die je kunt gebruiken is biologische ongepasteuriseerde melk. Maar elke melk is geschikt, zelfs poedermelk; gebruik wat je voorhanden hebt. We willen vooral verzadigen met lactose om een gunstig milieu te creëren voor de lactobacillen.


 6. Om het proces zoveel mogelijk anaeroob te houden (zonder blootstelling aan zuurstof) is het het beste om gebruik te maken van een waterslot. Een alternatief is om rijstzemelen, gerstzemelen, tarwezemelen, etc. uit te strooien over de bovenste laag van de melk.

  OPMERKING: pas op voor bubbelen/bruisen gedurende deze fase. Het kan er voor zorgen dat je bak of pot overstroomt als het te vol zit of bijvoorbeeld het waterslot inloopt! Controleer dus regelmatig en zet het eventueel veilig weg.


 7. Na ongeveer een week (afhankelijk van de temperatuur) zal zich wrongel vormen (gemaakt van koolhydraten, proteïne, en vet) als bovenste laag van de melk. Het vocht hieronder zal geel gekleurd zijn – dit is wei, rijk aan lactobacillen van de fermentatie van de melk.

  OPMERKING: fermentatie is normaal geassocieerd met microbiële processen onder anaerobe omstandigheden (geen zuurstof). Lactobacillen zijn facultatief anaeroob, wat betekent dat ze kunnen leven en werken met of zonder zuurstof, maar minder last hebben van concurrentie in anaerobe omstandigheden.


 8. Het water aan de onderkant (wei + lactobacillen) is het goede spul. Dit wil je extraheren. Je kunt de wrongel er af scheppen of het geheel door een vergiet gooien.

  OPMERKING: de wrongel is een bijproduct van het fermentatieproces. Dit is goed voedsel! Voer de wrongel aan de bodem, de composthoop, planten, dieren – wie ze maar wil! Het is een goede bron van nutriënten en microben, zoals de lactobacillen, en we willen geen afval produceren!


 9. Bewaar het serum in de koelkast. Om langdurig en op kamertemperatuur te bewaren, voeg 1:1 suiker of suikermelasse toe aan het serum. Bijvoorbeeld, als je 1 liter serum hebt, voeg 1 kg suiker of 1 liter melasse toe.

Voorbeeldrecept:

 • 1 liter rijstvocht
 • voeg 10 liter melk toe
 • na het verwijderen van de wrongel blijft ongeveer 10 liter puur lactobacillen serum over
 • voeg 10 kg suiker of 10 liter suikermelasse toe
 • = 20 liter gestabiliseerd lactobacillen serum

Hoe te gebruiken?
De mogelijkheden zijn heel divers, de opsomming hieronder beperkt zich tot het gebruik in relatie tot planten en de bodem. Voor gebruik eerst 1:20 mengen met water, dus één deel serum op 20 delen water (dit geldt voor het gestabiliseerde serum; als het serum niet gestabiliseerd is, dan hoeft het niet verdund te worden). Daarna de onderstaande instructie volgen:

Vitale groei van planten
Mix 2 theelepels serum per liter water en vernevel het over de bladeren van planten of doordrenk de bodem ermee. Hierdoor wordt de opname van nutriënten verbeterd, wat zorgt voor vitale groei van planten. Planten en bodemorganismen kunnen door de micro-organismen beter beschikken over voedingsstoffen. De micro-organismen zetten de nutriënten om in plantbeschikbare voeding. De groei en gezondheid van je planten verbetert.
Planten zullen beter weerbaar zijn tegen ziektes omdat ze efficiënter over voedingsstoffen kunnen beschikken. Hierdoor zijn er meer nutriënten beschikbaar, terwijl het het metabolisme van de plant minder energie kost.

Composteerhulp
Mix 2 theelepels serum per liter water en sproei het over je composthoop om het composteerproces te verbeteren.

Voeg toe aan je organische bemester
Mix 1 theelepel per liter nutriëntenrijke oplossing. Lactobacillen consumeren de organische nutriënten en maken de voedingsstoffen beschikbaar voor plantwortels. Planten voeden zich namelijk niet met organische bemesters. Microben zorgen voor verdere afbraak tot anorganische mineralen, die opgelost in water in de bodem door planten kunnen worden opgenomen. Lactobacillen maken dit proces efficiënter.

Wat valt er nog over te zeggen?
Het idee van dit recept is, om gunstige microben aan te trekken in het rijstwater, en vervolgens deze populatie microben te verzadigen met lactose zodat de melkzuurbacteriën gaan domineren. Andere gunstige microben overleven het niet (worden verteerd door de lactobacillen) of vormen endosporen in afwachting op gunstige omstandigheden voordat ze weer ontwaken.

De verdunde oplossing die je maakt voor gebruik is in de koelkast nog enkele dagen houdbaar. Het geconserveerde serum (na saturatie met suiker) is heel lang houdbaar als de fles waarin je het bewaart goed vol is en gesloten blijft, zodat het zo min mogelijk blootgesteld wordt aan zuurstof. Het beste kun je het serum daarom in kleinere flesjes bewaren.

Het geconserveerde serum zou uiteindelijk licht zurig moeten ruiken, een beetje azijnachtig, mogelijk heel licht alcoholisch.

De suiker werkt alleen conserverend in hele hoge concentraties. Als het genoeg verdund wordt, is het een goede bron van voedsel voor de ontwikkeling van bacteriën. Als het te geconcentreerd is, dan voorkomt de osmotische druk (het drukverschil tussen twee oplossingen van verschillende concentraties) dat de bacteriën iets kunnen opnemen, zodat ze nauwelijks kunnen groeien of zich vermenigvuldigen.

Als je het geconserveerde serum de eerste keer verdunt (1:20), dan worden de lactobacillen als het ware geactiveerd. Nog verder verdund zullen ze worden bevrijd van de osmotische druk en opnieuw in staat zijn om zich te vermenigvuldigen. Dit is ook een goede manier om te controleren of het serum nog goed is. In een afgesloten fles en op kamertemperatuur zal er bij het verdunde serum na een dag druk op de fles zitten, wat je zult merken bij het openen van de fles.

Bron: http://theunconventionalfarmer.com/

2 gedachten over “Lactobacillen Serum

 1. Chris

  Vandaag het lactobacillen serum geoogst. De helft op suiker gezet en de andere helft 1:1 verdund met water en op mijn plantjes gespoten. Weet niet of het helemaal goed is verlopen. De geur was wel OK, leek me; azijn/ zurige yoghurt achtig. Maar de wrongel was niet echt brokkelig, eerder dikke pap.

  1. info@bodembouwers.nl Bericht auteur

   Ha Chris, klinkt alsof het lacto serum goed gelukt is! De 1:1 verdunning is wel erg geconcentreerd. Normaal gebruik je 2 eetlepels serum op 1 liter water. De geur klinkt inderdaad goed. De wrongel hoort niet brokkelig te zijn en blijft best papperig, een soort cottage cheese (dat is eigenlijk gewoon wrongel, maar dan wel op een wat andere manier bereidt). Goed bezig dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *