Vishydrolysaat

Dit recept is afkomstig van Gil Carandang en zijn methode van natuurlijk boeren, geïnspireerd door de dingen die hij heeft geleerd in de periode dat hij in Korea en Japan gewerkt heeft! Onder aan deze pagina kun je je ervaringen delen of vragen stellen.

Vishydrolysaat is een goed recept om de groei en gezondheid van planten te bevorderen. Het bevat veel stikstof, kan op natuurlijke wijze worden gemaakt en het is een bron van voedsel voor microben. Vooral schimmels zijn er gek op! Visbemesters kunnen duur zijn, maar het is makkelijk en goedkoop zelf thuis te maken. Dit is een geweldig recept voor het maken van jouw eigen vishydrolysaat. Maar laten we eerst kijken naar de twee belangrijkste vormen van visbemesters.

Vis emulsie
Vis emulsie wordt op verschillende manieren gemaakt. Belangrijk om te weten is dat vis emulsie door twee fases van bewerking gaat. In de eerste fase wordt de vis afgebroken door gebruik te maken van enzymen, proteasen (enzymen die eiwitten en andere ketens van aminozuren afbreken) of chemicaliën. Daarna wordt het verwarmd voor de verdere afbraak en om bijvoorbeeld oliën en aminozuren makkelijker te kunnen verwijderen (afschuimen). Het is deze tweede fase van bewerking die vis emulsie minder gunstig maakt dan vishydrolysaat. Vis emulsie mist veel oliën en proteïnen die in vishydrolysaat in overvloed aanwezig zijn.

Vishydrolysaat
Het maken van vishydrolysaat begint over het algemeen op dezelfde manier als vis emulsie. De vis wordt afgebroken door middel van enzymen, proteasen of chemicaliën. Echter, vishydrolysaat ondergaat niet het verhitten en afromen zoals bij vis emulsie. Vishydrolysaat ondergaat alleen “koude bewerking” wat betekent dat het nooit zodanig op temperatuur gebracht wordt dat belangrijke ketens van aminozuren worden afgebroken. Goede vishydrolysaat behoudt ook de vetten en oliën waar de microben gek op zijn!

Dit recept voor vishydrolysaat
Onderstaande manier van vishydrolysaat maken is geweldig omdat het een koud proces is, zonder gebruik van chemicaliën, een volledig organische manier van vishydrolysaat maken, lekker thuis! Terwijl vis emulsie belangrijke ingrediënten mist die cruciaal zijn, blijven deze behouden in dit recept. Je wil de oliën niet missen waar microben dol op zijn!

Hoe maak je vishydrolysaat?

 1. Verzamel afvalresten van vis (zoals koppen, darmen, etc.)
 2. Het beste is om de vis met de blender of de staafmixer te pureren (eventueel eerst in kleine stukken snijden). Hoe fijner de puree, des te effectiever de fermentatie.
 3. Voeg 3:1 water toe – 3 delen water voor 1 deel vis-puree.

  TIP: gebruik altijd chloorvrij water! Chloor doodt microben. Laat je chloorhoudend water een aantal uur of een nachtje staan, zodat het chloor kan verdampen.


 4. Mix nog even met de blender of staafmixer. Het water maakt het wat losser, dus het mixt veel makkelijker nadat je water hebt toegevoegd.
 5. Voeg lactobacillen toe aan het mengsel, bijvoorbeeld 2 eetlepels per liter. Je kunt ook wat meer of minder gebruiken, maar 2 eetlepels per liter is ruim voldoende. Gebruik hiervoor een 1:20 verdunning van het lactobacillen serum (of bijvoorbeeld een beetje van het vocht van echte levende zuurkool, kimchi of een andere fermentatie).
 6. Voeg ⅓ deel suiker toe. Dit moet ⅓ zijn van de hoeveelheid vis die je hebt gebruikt. Suiker kan melasse zijn of normale rietsuiker.

  TIP: gebruik geen witte rietsuiker omdat deze chemisch gebleekt wordt. Ongeraffineerde suiker is het beste. Maar elke bron van glucose werkt: siroop, honing, etc. Glucose geeft microben energie. Gebruik wat makkelijk beschikbaar en goedkoop is.


 7. Als je suiker gebruikt dan is de regel 1 kg suiker = 1 liter oplossing. Dus als je 500 ml vis-puree hebt, dan gebruik je ⅓ suiker (167 gram).
 8. Mix nog een beetje na met de blender of staafmixer totdat er geen grove stukken meer over zijn (hoorbaar!).
 9. Nu heb je een mengsel van vloeibare vis, suiker en lactobacillen. Doe dit in een bak of pot. Bedek dit losjes (niet afsluiten, anders kan het ontploffen!), zodat de CO2 die vrijkomt van de fermentatie kan ontsnappen en er niks anders in kan gaan. Beter nog is gebruik te maken van een waterslot (minder geuroverlast, beter anaeroob proces).
 10. Het fermentatieproces duurt 3 weken tot ruim een maand.
 11. Het is klaar als het niet meer stinkt. Gedurende de fermentatie is er een vieze stank. Maar als het klaar is, is er bijna geen geur meer, slechts een flauwe azijngeur, het kan zelfs een beetje naar alcohol ruiken (het mag niet verrot of teveel naar vis ruiken). Gefeliciteerd, je vishydrolysaat is klaar!
 12. Giet het over in een kleiner vat of een kleinere fles met behulp van een trechter. Liefst goed vol, dan zit er zo weinig mogelijk zuurstof in de fles. Met een vergiet filter je de overgebleven botjes en graten uit de vishydrolysaat. Maar verwacht niet veel botjes en graten, want het fermentatieproces heeft nagenoeg alles afgebroken. Gooi deze restjes op je composthoop of in je tuin, ze zijn een goede bemester en voedsel voor de microben, al geïnoculeerd met microben!
 13. Laat het deksel nog even losjes op de pot/fles totdat er zich geen bubbels meer vormen. Sluit het dan af en bewaar je eigen natuurlijk bemester totdat je het gebruikt!

Hoe gebruik je vishydrolysaat?
Meng 1 eetlepel vishydrolysaat per 2 liter water.

Bodem en planten

 • Giet het uit over bodem.
 • Inoculeer je compost om de populatie schimmels te stimuleren. Dit werkt fantastisch!!
 • Gebruik in aerobe compostthee om de groei van schimmels te stimuleren en stikstof toe te voegen (gebruik op ¼ van de verdunning voor deze toepassing, dus  ¼ eetlepel per 2 liter water).
 • Meng door het water als je de planten water geeft, als een natuurlijke bemesting en om populaties micro-organismen in de bodem te vergroten.
 • Giet het over je zaaigrond zodat je zaadjes beter ontkiemen, of vernevel het over je zaailingen (als ze twee echte blaadjes hebben) om hun ontwikkeling te stimuleren.

Wat valt er nog over te zeggen?
Het kan tijdens de fermentatie behoorlijk stinken, maar helemaal niet meer als de fermentatie voltooid is. Enkel nog een lichte azijngeur, maar het is bijna reukloos.

Nadat de fermentatie voltooid is, is het erg stabiel en blijft het dus lang houdbaar. Bewaar in een afgesloten container, niet blootgesteld aan direct zonlicht en vorstvrij.

In plaats van vis kun je ook vlees(resten) gebruiken. Liefst rauw, omdat koken of bakken de proteïnen en vetten verandert. En liefst met de botten, een goede bron van calcium. Maar vis is rijk aan vis-oliën, een geweldige bron van voeding.

De keuze van welk soort vis of vlees kun je eventueel af laten hangen van wat je er uit wilt halen. In het algemeen geldt dat spieren meer stikstof opleveren. Als je uit bent op de oliën om de microben te voeden, dan is een vette vis beter.

De lactobacillen die de fermentatie verzorgen houden van hogere temperaturen (20-25 graden). Ze zijn dan veel actiever en de fermentatie zal dan ook sneller gaan dan bij koudere temperaturen.

Tijdens het fermenteren kan er zich veel schuim vormen. Dat is geen probleem, het is een indicatie dat proteïnen worden afgebroken in aminozuren, en andere biologische activiteit die bij het proces hoort. Let wel op dat je waterslot niet vol loopt (vat waarin je fermenteert niet te vol doen).

Na verloop van tijd, als de fermentatie goed verloopt, zullen er zich 2 lagen vormen; vetten/oliën/proteïnen vormen de bovenste laag, de onderste laag bestaat uit nog meer aminozuren en suikers.

Soms wordt er houtzaagsel toegevoegd aan de fermentatie, om de stank te verminderen en stikstof die anders als gas zou vervliegen nog beter in de fermentatie vast te leggen.

Het is niet nodig om te roeren. Houd het anaeroob, roeren maakt het meer aeroob en introduceert verschillende microben in het fermentatieproces die de lactobacillen weg zouden kunnen concurreren. Omdat we alleen lactobacillen willen voor het fermentatieproces, is het de bedoeling dat de omstandigheden optimaal blijven voor lactobacillen zodat deze blijven domineren.

Je kunt het zo vaak als je wilt over je planten sproeien. Het beste is om te beginnen met 1x per 2-4 weken en vervolgens kijken of de plant behoefte heeft aan meer.

Het is mogelijk om kelpmeel toe te voegen aan de fermentatie. Het eindproduct zal dan meer kalium bevatten, een goede ondersteuning voor planten in de bloeifase.

Bron: http://theunconventionalfarmer.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *