Waterslot maken

Om een fermentatie anaeroob (zonder blootstelling aan zuurstof) te laten verlopen, is het handig om een fles, pot of vat te gebruiken voorzien van een waterslot. De micro-organismen die het fermentatieproces verzorgen produceren CO2. Via het het waterslot kan de druk die hiermee wordt opgebouwd ontsnappen, terwijl er geen sprake is van blootstelling aan verse lucht (en daarmee zuurstof). Zo blijft de omgeving in de fles, de pot of het vat goed anaeroob.

Hieronder staan twee voorbeelden voor het maken van een waterslot.

Voorbeeld 1
Benodigdheden: 2 wijnflessen, een kurk, 40-50 cm dunne flexibele slang (voorbeeld).

Boor een gat door de kurk in de lengte-richting. De doorsnede van het gat is afhankelijk van de dikte van de slang. De slang moet je met moeite door het gat kunnen steken. Doe de kurk, met het uiteinde van de slang er net door, op de fles. De andere kant van de slang laat je uitkomen in de andere wijnfles, die je met water vult (de slang moet uiteraard onder water staan).


TIP: door op het uiteinde van de slang te blazen, kun je controleren of er geen lucht ontsnapt langs de kurk/slang in de fles of de slangtule/slang op het vat.


Voorbeeld 2
Benodigdheden: vat met een deksel die luchtdicht afsluit, slangtule (voorbeeld), wormschroefklem (voorbeeld), flexibele slang (voorbeeld), plastic petfles, stukje touw

Boor voorzichtig een gat in het deksel van het vat waar de slangtule net doorheen kan. Bevestig hieraan de slang en maak vast met de wormschroefklem. Bind het flesje water met het touw aan het vat vast, zodat deze er tegenaan hangt. Vul het flesje met water en laat hier de slang in uitkomen.


TIP: dit waterslot kun je maken op een groot of klein vat, maar bijvoorbeeld ook op een grote petfles of een 1000 liter IBC container, afhankelijk van de schaal waarop je wil werken.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *